Αγαπητοί Συνάδελφοι,
στο επόμενο διαδικτυακό σεμινάριο (webinar), την Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024 στις 20:00, οι Ενδοδοντολόγοι Ελένη Σολουκίδου και Μαρία Γεωργίου, θα παρουσιάσουν το θέμα: «To post or not to post? Ενδοδοντική θεραπεία και μετά τι?». Το webinar αποτελεί συνδιοργάνωση του Συλλόγου Ελλήνων Ενδοδοντολόγων και του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αμμοχώστου και αποδίδει 1,5 Μόρια Επαγγελματικής Επιμόρφωσης Οδοντιάτρων (ΜΕΕΟ) της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας και 1,5 CPD Credit Hour. Η γλώσσα διεξαγωγής του webinar θα είναι η Ελληνική.
Περίληψη
Η αποκατάσταση των ενδοδοντικά θεραπευμένων δοντιών (ΕΘΔ) συνιστά καθημερινή πρόκληση για τον κλινικό οδοντίατρο .
Τα ΕΘΔ είτε λόγω εκτεταμένου τερηδονισμού, είτε λόγω τραύματος ή προηγούμενων αποκαταστάσεων συνήθως παρουσιάζουν εκσεσημασμένη απώλεια οδοντικής ουσίας. Επιπρόσθετα, λόγω των εργαλείων και των υλικών που χρησιμοποιούνται κατά τη χημικομηχανική επεξεργασία και την έμφραξη του συστήματος των ριζικών σωλήνων τα δόντια αυτά παρουσιάζουν μεταβολές στις φυσικές ιδιότητες της οδοντίνης (την μικροσκληρότητά και το μέτρο ελαστικότητάς της), καθώς και απώλεια της ιδιοδεκτικότητάς τους. Για όλους τους παραπάνω λόγους τα ΕΘΔ δόντια διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάγματος συγκριτικά με τα ζωντανά.
Η αποκατάσταση ενός δοντιού στο οποίο έχει προηγηθεί ενδοδοντική θεραπεία είναι επιτακτική. Ωστόσο, στη βιβλιογραφία υπάρχει σύγχυση αναφορικά με τις θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν.
Βασικά κριτήρια για την επιλογή του τύπου της αποκατάστασης αποτελεί το ύψος και το πάχος των οδοντικών τοιχωμάτων, η θέση του δοντιού στο φραγμό, η λειτουργική του αποστολή και τέλος, η αισθητική. Το αν θα χρησιμοποιηθεί άξονας ή όχι εξαρτάται από το ποσοστό της εναπομένουσας οδοντικής ουσίας. Στο παρελθόν δινόταν μεγαλύτερη έμφαση στην ανάγκη εσωτερικής ενίσχυσης του δοντιού προκειμένου να αυξηθεί η συγκράτηση και η σταθερότητα της προσθετικής αποκατάστασης. Ωστόσο, τα νεότερα δεδομένα καταδεικνύουν ότι οι άξονες δεν ενισχύουν εσωτερικά το δόντι ούτε μειώνουν την πιθανότητα κατάγματος αλλά αυξάνουν τη συγκράτηση της αποκατάστασης.
Στο σεμινάριο θα αναλυθούν διεξοδικά τα κριτήρια που πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν κατά την αποκατάσταση ενός ΕΘΔ καθώς και όλες οι θεραπευτικές επιλογές, τα πρωτόκολλα και τα υλικά που υπάρχουν προκειμένου το σχέδιο θεραπείας να εξατομικεύεται και να προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε δοντιού με γνώμονα τη διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερης υγιούς οδοντικής ουσίας και το σεβασμό των βασικών αρχών εμβιομηχανικής.
Σύντομα Βιογραφικά
ΜΑΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Η κ. Γεωργίου Μαρία αποφοίτησε από την Οδοντιατρική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) με έπαινο («δεύτερη τη τάξει αριστεύσασα») το 2014 (DDS). Το 2020 ολοκλήρωσε το τριετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Προσθετικής του ΑΠΘ (ΜSc).
Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών της σπουδών είχε την ευκαιρία να εκπαιδεύσει προπτυχιακούς φοιτητές του πανεπιστημίου και να διεκπεραιώσει πληθώρα σύνθετων περιστατικών στον τομέα της Προσθετικής (Ακίνητη & Κινητή), της Εμφυτευματολογίας, της Αισθητικής Οδοντιατρικής και της προσθετικής αποκατάστασης γναθοπροσωπικών ελλειμμάτων.
Μετά την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών της σπουδών επέστρεψε στην Κύπρο όπου ασκεί το επάγγελμα της Οδοντιάτρου - Προσθετολόγου στο ιδιωτικό της ιατρείο στη Λεμεσό αναλαμβάνοντας περιστατικά που άπτονται όλου του φάσματος της Προσθετικής: ακίνητη προσθετική (στεφάνες, γέφυρες), προσθετική αποκατάσταση εμφυτευμάτων, κινητή προσθετική (ολικές, μερικές, επιεμφυτευματικές οδοντοστοιχίες), αισθητική οδοντιατρική και πολύπλοκα σχέδια θεραπείας που απαιτούν τη συνεργασία πολλαπλών ειδικοτήτων.
Είναι συγγραφέας και συ-συγγραφέας σε επιστημονικές μελέτες δημοσιευμένες σε έγκριτα ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ενώ έχει λάβει μέρος με ομιλίες (πόστερ, ελεύθερες ανακοινώσεις) τόσο σε ελληνικά όσο και διεθνή συνέδρια.
Από το 2023 είναι επιστημονική συνεργάτης στην οδοντιατρική σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
ΕΛΕΝΗ ΣΟΛΟΥΚΙΔΟΥ
Η Ελένη Σολουκίδου γεννήθηκε στην Αμμόχωστο της Κύπρου και μετά την τουρκική εισβολή μετακόμισε στη Λευκωσία όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα. Αποφοίτησε από την Oδοντιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και ακολούθως έκανε την μεταπτυχιακή της εκπαίδευση στην Ενδοδοντία στο ίδιο πανεπιστήμιο με υποτροφία από το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Μετά το πέρας των σπουδών της επέστρεψε στην Κύπρο, όπου και εργάζεται αποκλειστικά στο αντικείμενο της Ενδοδοντίας στο ιδιωτικό της ιατρείο.
Έχει παρουσιάσει εργασίες της σε συνέδρια στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ενδοδοντολογικής Εταιρείας Κύπρου και βρίσκεται στη θέση του προέδρου της εταιρείας από το 2015. Είναι μέλος της ΕΕΕ και certified member στο ESE.Από τον Οκτώβριο του 2020 είναι Επιστημονικός Συνεργάτης στην Οδοντιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
Παρακαλούμε, συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για την εγγραφή σας.
Προσοχή:
Για την μοριοδότηση απαιτείται η συμπλήρωση των πεδίων ΑΡ. ΜΗΤΡΩΟΥ και ΣΥΛΛΟΓΟΣ.
Χωρίς αυτά τα δύο πεδία συμπληρωμένα, δεν μπορεί να δοθεί μοριοδότηση.
Για το συγκεκριμένο webinar λαμβάνετε Πιστοποιητικό παρακολούθησης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κατά το μέγιστο 30 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου με 1.5 CPD Hours. Επιπλέον ο Σύλλογος Ελλήνων Ενδοδοντολόγων αποστέλλει τα στοιχεία που συμπληρώσατε κατά την εγγραφή σας στο webinar, στην Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και αυτόματα πιστώνονται οι διδακτικές ώρες στην προσωπική σας ηλεκτρονική μερίδα, του οδοντιατρικού συλλόγου που ανήκετε. Απαραίτητη προϋπόθεση για την απόδοση πιστοποιητικού, και διδακτικών μονάδων είναι η παρακολούθηση τουλάχιστον του 90% της ζωντανής μετάδοσης του webinar.